Magische wereld van Yin Yoga
Ben jij je bewust van je energie als je ‘s ochtends de deur uit stapt? Yoga teacher Debbie Jongejan werd zich dat afgelopen tijd steeds meer. Wat vooral opviel was dat haar patronen veel mannelijke Yang energie cultiveerde.

Yin: de magische wereld van vrouwelijke energie.

Debbie: Sinds een aantal jaar zie ik een grote ommekeer ontstaan, zowel bij mijzelf en bij andere vrouwen. Nu ik net moeder ben geworden, verlang ik alleen maar meer naar Yin. Ik heb geen behoefte meer aan de druk om beter te worden. Gosh, what ever that means, ‘beter worden’… Want als je je zogenaamde doel hebt bereikt, is er altijd weer een grotere auto die je wilt, een verdere vakantie bestemming of nog meer nullen op je bankrekening om na te streven. En ladies, er is echt altijd een vrouw die mooier is! Dus niets van dit alles is vervullend op lange termijn. We willen zoveel en we willen de kracht hebben om alles te kunnen, en daar raken we van uitgeput. Zo uitgeput dat we niet eens meer weten hoe we werkelijk kunnen ontspannen na een lange dag. Daarom krijgen veel mensen op een steeds jongere leeftijd te maken met een burn-out. Dat raakt mij diep. Het betekent dat we meer en meer verwijderd raken van onze natuurlijke bron van vrouwelijke Yin energie. Gelukkig worden de Yin Yoga lessen steeds populairder. Ontspannen en jezelf overgeven staan daarin centraal.

Onze core-excistence

Vanuit de Indiase yoga filosofie heb ik geleerd dat vrouwen het fundament zijn voor de maatschappij. Je bent een embodied Divine Goddess. Dit wil niet zeggen dat je enkel de Prinses op de erwt hoeft uit te hangen. Het betekent dat je keuzes en acties als vrouw van groot belang zijn voor onze omgeving. Ze zijn het fundament waarop gebouwd wordt. Vandaar dat het noodzakelijk is in balans de blijven met je Yin-energie om te voorkomen dat je een oververhit kaartenhuis wordt. Ik ben blij om te zien dat menig ‘Instagram influencer Goddess‘, het goede voorbeeld geeft en weer lekker de ‘vrouwelijke Yin rol’ op zich neemt en zo haar carriere in balans houdt.

Yin Yoga

Veel Yin yoga lessen zijn tegenwoordig vol geboekt in Amsterdam. Rust is waar mensen naar op zoek zijn. Het doet mij zo goed dat vrouwen zachter, bewuster en liever worden. Meer en meer gaan we samenwerken als een community, zodat we de kar niet meer alleen hoeven te trekken. Het is van belang naar je lichaam en hart te luisteren en bewuster te worden op carrière vlak. Op adem komen tijdens die Yin yoga les is daarvoor ideaal. Het is een moment om je de vraag te stellen ‘Who am I now?’ en ‘Who do I want to become’.  Maar wat houdt een Yin Yoga les precies in? Bij Yin yoga liggen we ongeveer 5 minuten in een bepaalde pose (asana) waarbij er stress en druk op onder andere je bindweefsel komt te staan. Door ontspannen in de spanning verzacht je. Dit heeft een herstellend effect op je bloed, immuunsysteem, botten en je organen. Duik je hier dieper in, dan zul je versteld staan van de kracht van Yin. Op energetisch niveau leer je aandachtig te voelen en je balans terug te vinden. Yin Yoga creëert de mogelijkheid om met een vergrootglas jezelf van binnen te observeren. Je kijkt niet alleen naar je lichaam, maar ook naar jezelf in relatie tot anderen, je werk etc. Van wie houdt je en hoe uit je je liefde naar jezelf en anderen. Dit kan zich laten zien in tranen van geluk of zorgen. Soms lag ik tobbend en schokkend van verdriet op mijn matje. Het heeft mij ongelofelijk veel zelfliefde gegeven. Echt, ik raad het je aan. Wees nieuwsgierig en kijk met een verfrissende blik naar hinderlijke patronen en verbreek ze zonder pardon, want je hebt maar één lijf in dit leven.

Yin practice at home

‘Met Believe en Faith’ focus ik me nu elke dag ook op de Maha Mantra door japa meditatie. In Japa meditatie chant je zacht, hardop of in jezelf een mantra op je mala ketting. Net zoals je dagelijks je huis opruimt, of een douche neemt, reinig je met de Maha Mantra in Japa meditatie je hart en je subtle energetic body. Hiermee kan de rust zich diep in je lijf wortelen. Dit vereist echt wel doorzettingskracht en toewijding, maar op een magische manier heb ik inmiddels de zichtbare verandering morgen ervaren in mijn leven. En nu dan ook het vertrouwen dat ik met 50% minder inkomsten mijn werkzaamheden terug heb gebracht om de ‘simple living, high thinking’ meer te omarmen. Wat een rust! Heb de laatse weken mooie gesprekken hierover gehad met Lisette Burrie, de eigenaresse van ROOTS Amsterdam. Zij heeft in no – time afgelopen jaren prachtige Cold Pressed Juice bar – Healthy take away winkels geopend, totdat het haar lichamelijk opbrak en ze met stressklachten zichzelf moest hervinden. Haar verhaal heeft mijn ogen nog meer geopend en bewonder ik haar kracht door resoluut op die YIN rem te stappen en de stap te nemen om gewoon een winkel te sluiten en zichzelf weer in balans te brengen.’

In mei 2018 organiseert Debbie, founder OHMat, samen met een certified teacher team een Yin & Yang Yoga retreat op een spiksplinternieuwe hotspot in Portugal. Ze zijn letterlijk de tweede groep gasten die komt. Verwacht yoga met het uitzicht over de heuvels, kabbelende riviertjes, de ongerepte natuur van een Nationaal park, lange wandelingen, mooie gesprekken en heerlijk eten. Volg Debbie op Instagram of op Facebook om op de hoogte te blijven van al dit komende Yin genot! www.almayoga.nl.

November 30, 2017 — OHMat Amsterdam
Tags: OHMat

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.