ohmat, yoga mats, amsterdam, black, pink, krishna, krishna-pu-extra-strong-grip, debbie jongejan, dutch, oh mat, printed yoga mat

ohmat, yoga mats, amsterdam, black, pink, krishna, krishna-pu-extra-strong-grip, debbie jongejan, dutch, oh mat, printed yoga mat

She Rocks! Q & A met Debbie van OHMat.

by; Rock Your World

Dagelijks kom ik op Instagram inspirerende vrouwen tegen, vrouwen die hun droom volgen en een verschil willen maken. Deze vrouwen rocken hun wereld big time en daarom zet ik ze hier in de spotlight! Deze Q & A is met Debbie Jongejan, founder van OHMat .

Debbie Jongejan kwam ik tegen op een Body & Mind Festival en aangezien ik fan ben van deze mooie yogamatten, werd ik ook nieuwsgierig naar de persoon achter het merk. Tijd voor een Q&A!

Een aantal jaren geleden was je ernstig ziek, hoe heeft dat je leven beïnvloedt?

In 2012 overleefde ik een ernstige ziekte en kreeg ik een tweede kans. Ik had niets meer te verliezen en ik was op het punt beland patronen te doorbreken. Ik wilde mijn intense jeugd niet langer mijn toekomst laten bepalen en ik wist dat ik daarvoor bepaalde stappen moest gaan zetten,  buiten mijn comfort zone. En dus verkocht ik mijn auto, verhuurde ik mijn huis en boekte een enkel vliegticket naar Bali.

En wat deed je op Bali?

In Ubud ben ik eerst begonnen met een Yoga Teacher Training.  Tijdens deze training heb ik ruimte gemaakt  voor het creëren van een nieuwe basis. Na een jaar in Ubud ben ik terug naar Nederland gegaan.

Hoe combineer je jouw zwangerschap met het ondernemen?

Mijn natuurlijke energie ligt hoog. Als ik moe ben, dan is dit met een nachtrust al geklaard en van nature heb ik ook geen aanleg van hoge stress. Multitasking, nieuwe uitdagingen oppakken, doorpakken en creëren zijn op mijn lijf geschreven. Geen moment laat ik onbenut. Tijd is schaars in ons korte leven dat we hier zijn en ik wil alle momenten die we op een dag hebben bewust besteden aan mijn spirituele ontwikkeling. Of dit nu is in mijn creaties binnen OHMat of in het organiseren van Vegan Yoga Retreats, workshops, het lezen van boek of luisteren naar een spirituele lecture van mijn Spiritueel teacher Radhanath Swami. Mijn zwangerschap heeft mij geen moment in de weg gezeten bij dit alles. Het is een kadootje. Ik voel me qua energie en gezondheid zo goed dat ik soms vergeet dat ik zwanger ben. Er is zo veel te doen op deze aarde.

ohmat, yoga mats, amsterdam, black, pink, krishna, krishna-pu-extra-strong-grip, debbie jongejan, dutch, oh mat, printed yoga mat

Heb je een tip voor andere zwangere onderneemsters?

Deel je tijd kostbaar in. Neem je energieniveau serieus en accepteer je nieuwe levensrol. Is je energie laag, ga dan even liggen en doe je werkzaamheden op een later moment. Niets is belangrijker dan luisteren naar je lijf en je kindje, je gezondheid staat boven alles. Al het andere in het leven is secundair. Zeker je onderneming. Je onderneming steunt je niet als je ziek wordt, dus wees bewust waar je waarde aan hecht. Ik attach of identificeer mij niet met OHMat. Het is een uiting van mijn spirituele beleving en talent, maar is uiteindelijk niet de mantra die mijn hart vervult. Eet gezond en regelmatig, beweeg en slaap voldoende. Ons eten is volledig plantaardig. De mens heeft een intieme relatie met voedsel omdat het voedsel dat wij eten een deel van ons wordt. Het wordt deel van ons lichaam. Je bent wat je eet. De ziektecijfers stijgen en gelukkig komt er al meer bewustzijn over de relatie tot ons voedselpatroon. Het is onze motor. En ik geloof dat deze plantaardige levensstijl van ons volledig bijdraagt aan de gezondheid van mijn geest en mijn energieniveau. Ga niet in verweer of de mentale strijd aan met al het moois dat het leven je biedt, zoals nu mijn zwangerschap. Vaak hoor ik van vrouwen de moeite die ze hebben om moeder te zijn en niet meer die ‘carrièrevrouw’. Dat ze zich zorgen maken en veel houvast zoeken in externe zaken, als magazines en goedbedoelde tv-shows. Iedere zwangerschap, leven en mens is anders. Het heeft geen nut om te vergelijken. Als ik in het begin van mijn zwangerschap meteen tijd had besteed aan zwangerschapsboeken, cursussen, dan had ik onnodig veel tijd verloren naar mijn idee. En mogelijk zorgen gemaakt. In plaats daarvan besteedde ik mijn tijd om naar mijn lichaam en naar mijn baby te luisteren, te communiceren op hoger niveau, samen met mijn man deze mooie reis van verandering te ervaren. En nu ben ik blij, want ik heb namelijk geen kwaaltje gehad en voel me super goed. Ik vertrouw en accepteer dat mijn nieuwe rol als moeder mijn leven aanvult en mooier gaat maken. Onze rollen kunnen we ervaren zoals we zelf willen. Het is een ‘mindset’. Mijn spiritual teacher Radhanath Swami zegt altijd; ‘Our mind can be our worst enemy, but if we control the mind, it can be our best friend’. En daarnaast leef ik met het ritme van de natuur. Ik vermoei mezelf ook niet nu ik zwanger ben met gezelligheidsetentjes ’s avonds buiten de deur, of zoiets. Ik plan gewoon ochtend dates als de zon opkomt, of een lunch, zodat ik in de middag op de bank kan met m’n mac, telefoon en kopje thee. Vanaf een uur of 20:00 ben ik thuis, zodat mijn lichaam en geest de rust krijgt om op te laden. De zon is dan onder en daarmee geef ik mijn lichaam ook de tijd om te rusten net als de natuur om ons heen. De energie is ‘s ochtends fris en opgeladen, des te later de dag, des te meer onze energie van nature daalt. Leven met het ritme van de natuur. De vogeltjes zijn vroeg op, net als ik, en gaan avonds niet kwetterend de nacht in, dus ik ook niet. Oja en als je dus het ritme van de natuur gaat omarmen hoef je ook geen wekker meer naast je bed te hebben  Begin je dus nooit met 1-0 achterstand met de alarmbellen van je wekker. Hopeloos werd ik daar vroeger altijd van…. Dus; TV delete, Wekker delete. En omarm Plantaardig eten en een Yoga lifestyle.. Hahaha

Hoe lang geleden is OHMat live gegaan en wat zijn tot nu toe de hoogtepunten geweest?

You win some, you loose some en zo groeit een bedrijf. En zo is OHMat ook gegroeid. Hoogtepunten zijn toch wel zeker dat ‘Basic Instinct Goddess’ Sharon Stone haar yoga practice  doet op de OHMat en dat Rachel Branthen, Yoga Girl Instagram guru, de matten heeft aangeboden in haar Teacher Training. Dat is ‘media wise’ vaak bijzonder om te vermelden, maar wat mij persoonlijk het meeste raakt zijn de persoonlijke e-mailtjes die ik ontvang van meiden van over de hele wereld, die mij hun levensverhaal vertellen, hun verdriet, en hoe ze ervaren dat mijn energie in de yogamat zit en hun helpt om hun obstakels te overkomen. Dan ben ik diep geroerd van binnen. Dat is de reden waarom ik dit doe.. Waarom OHMat bestaat. Om mensen te helpen door middel van Yoga en een hoger bewustzijn te creëren in deze wereld. We maken allemaal dingen mee in ons leven en raken daardoor verward, eenzaam en verdwaald en ik hoop dat ik iets kan bijdragen aan mensen om de liefde in zichzelf weer te omarmen. Zoals ik mensen om mij heen hebt gehad die mij dat weer hebben laten ervaren.

Hoe denk jij over vrouwelijke energie?

Wat mij enorm inspireert is de vrouwelijke energie die wij hebben. En deze mooie vrouwelijk energie mis ik in onze maatschappij. Wij vrouwen van Nederlandse bodem zijn opgevoed als geëmancipeerde Beings, waarbij veel Yang energie is gecultiveerd. Werken, studeren, carrière maken, uiterlijk mooi zijn (lees: zonder make-up kan ik echt de straat niet op), je eigen boontjes doppen, niet bouwen op die mannen, zorg dat je altijd voor jezelf kan zorgen… ga maar door. Maar sinds een aantal jaar zie ik een enorme wijziging bij mijzelf en bij andere vrouwen. Ik snakte naar meer vrouwelijke energie en mijn natuurlijke. Ik had geen behoefte aan de druk om beter te worden. What ever that means, ‘beter worden’…. Want als je je zogenaamde doel hebt bereikt , is er altijd weer een grotere auto die je wilt, een verdere vakantie bestemming, of meer nullen op je bankrekening. Er altijd een vrouw is die mooier is etc.. Niets van dit alles is vervullend op lange termijn. Om mijn Spritual teacher Radhanath Swami aan te halen; ‘Collecting zero’s, and in the end you still have zero’. Volgens mij heeft hij gelijk. De yin yoga lessen lopen overvol tegenwoordig. We willen zoveel en we willen de kracht hebben om alles te kunnen, en daar raken we zo van uitgeput. We raken namelijk meer en meer verwijderd van onze natuurlijke vrouwelijke yin energie. En het doet mij zo goed dat vrouwen zachter worden om mij heen, meer bewuster worden en liever. Meer naar hun lichaam en hart luisteren en het rustiger aan doen. Op adem komen en tijd nemen om naar yin yoga te gaan of die vraag stellen ‘who am I?’ & ‘Who do I want to become’. Dus eigenlijk wil ik daarmee zeggen dat de vrouw in het algemeen mij enorm inspireert en ik graag deze vrouwelijke yin energie cultiveer in mijzelf om een liever, zachter en mooier mens te zijn voor mezelf, voor mijn man en mijn omgeving.

En dan.. de toekomst.. nog mooie plannen voor OHMat?

Jaazeker! Op het moment ben ik bezig een hele nieuwe collectie te ontwerpen. De huidige materialen waar we de designs op printen zijn met een toplayer van zacht micro fibre. Dit is een soort towel die zweet absorbeert en daardoor grip geeft. Goed voor een hot practice of zonder te zweten voor je zachte yin practice. Maar nu gaan we dus uitbreiden met een gehele nieuwe collectie. Een mat die mensen kunnen gebruiken voor als ze niet zweten in hun practice. Een natural sticky mat voor de droge handjes. De yogamat wordt natuurlijk weer vervaardigd van 100% organic materiaal en de print zal weer bijdragen aan een ‘higher Consciousness’. Dus ben ik op dit moment ook de website geheel aan het upgraden en ga ik eindelijk een designer vragen om een mooi Logo te ontwerpen voor OHMat. Allemaal kleine stapjes die OHMat meer en meer body geven. Ik geloof dat het goed is om stapje voor stapje continu te ontwikkelen, mijzelf als persoon en daarmee ook OHMat als onderdeel van dit moment in mijn leven.

NOTE: inmiddels is Debbie bevallen van dochter Jeya.

October 26, 2017 — OHMat Amsterdam

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.