Vertaal de wijsheid van oude yogi’s naar je bord en verleng je leven.

Yogabijbel ‘Bhagavad Gita’ leert ons dat we onder invloed staan van 3 Gunna’s, ook wel eigenschappen genoemd: Sattvic (goedheid), Raja (passie) en Tamas (onwetendheid). Niet alleen mensen hebben hier mee te maken, maar ook voorwerpen en dieren bevatten deze eigenschappen. Sattvic is het hoogste doel. Maar die ultieme staat van zijn bereiken bijna alleen monniken. In mijn stuk voor Holistik ga ik dieper in op de 3 Gunna’s en vertelt ik je hoe je jouw levensstijl meer Sattvic maakt.

Vertaal de wijsheid van oude yogi’s naar je bord en verleng je leven

Laats waren Holistik’s Karlijn en ik SLA op zijn kop aan het zetten en viel het woord ‘Sattvic eten’. “Wat is dat dan?” vroeg Kar. “Weer iets nieuws?” Nee hoor, niet nieuws onder de yogi zon. Het doel van eten is om ons leven te verlengen. Bewust of onbewust hebben we dus een heel intieme en materiële relatie met eten. We cultiveren onze menselijke relaties onder het genot van eten, we eten elke dag en soms de hele dag door, dromen over eten en verheugen ons er op. Soms spieken we meerdere keren op een avond in de koelkast, op zoek naar een verborgen schat terwijl je al lang weet wat er in ligt. Of zelfs na een levenslange relatie met eten, loopt het water nog steeds in je mond bij het zien van een food foto. Sterker, we worden wat we eten. Nu wordt het interessant!

Drie Gunna’s en hun eigenschappen

Wat zegt de Yoga filosofie hierover? Lord Krishna legt in hoofdstuk 17 van de Bhagavad Gita uit dat we onder invloed zijn van 3 zogenaamde materiële Gunna’s. Bhagavad Gita is één van de mooiste, oudste en meest gewaardeerde Yoga filosofie boeken – en een echte must have voor elke yogi. Gunna is je natuurlijk essentie verdeeld in drie onderdelen: goedheid, passie en onwetendheid. In Sanskrit: Sattvic, Rajas, Tamas. Je gedachten, je eten, je handelingen, je woorden. Alles is een reflectie van deze 3 gunna’s en heeft dus een giga reflectie op hoe jij je voelt.

Sattvic, Rajas, Tamas

Meestal nadat je het huis hebt opgeruimd voel je je beter. Je huis voelt (ver)lichter en is in Sattva Gunna gebracht door jou inspanningen. Als het echt een stoffige bende is en de gordijnen al maanden dicht zitten, is er sprake van Tama Gunna. Alles is te vies om aan te raken. Als je huis weelderig is ingericht met zwarte en rode kleuren, zoals in de Moulin Rouge, is er sprake van Raja Gunna. Daarom is bijna elke yogaschool ingericht met witte, lichte, luchtige kleuren en vinden we het er zo fijn. Het is er Sattvic. Visualiseer je lijf eens als je huis wanneer je zit op je OHMat yogamat. Want je lijf is het huis van je ziel. Je ziel zit in je hart en je lijf is de materie eromheen. Al je organen (ook je huid), je sensoren, je denken, je woorden, alles is onder invloed van deze 3 Gunna’s. Eten dat onder de Tama Gunna valt is voedsel waar een ander voor heeft geleden (vlees), doorgekookt eten en chemisch bewerkte producten uit de fabriek. Bitter, zuur, spicy, zout en heet eten valt onder de Raja Gunna. Eet je langere tijd een mix van Tama en Rajas Gunna’s, dan kan dat een bron worden van ziektes in je lijf. Je darmen kunnen dit allemaal never nooit aan en zullen op een zeker moment bezwijken. Om maar te zwijgen over andere kwaaltjes…

Leven als bewuste monnik

Terug naar de oorsprong, naar je pure liefdevolle essentie. Wat heb je nodig? Eten dat je gezondheid verbetert en je leven verlengt. Zoals biologische groenten en fruit, granen, peulvruchten en voedsel dat rijk is aan natuurlijke eiwitten. Alles waar de vitamines vanaf springen! Dit betekent overigens niet dat ik hier predik dat je dan nooit meer ziek wordt, want de bron van ziek worden ligt niet alleen in pure voeding, maar heeft ook een relatie met andere acties in je leven. Daarom is een puur Sattvic leven vaak alleen weggelegd voor monniken die hier heel bewust dagelijks mee bezig zijn. Probeer als normale sterveling een balans te vinden tussen Sattvic en Raja Gunna voeding. Want af en toe wil je mind toch ook gewoon wat lekkere vegan junkfood.

Liefs, Debbie.

July 27, 2018 — IT Synergy Collaborator

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.